Als vegen niet meer helpt

Als vegen niet meer helpt
Opnieuw zichtbaar maken van belijning

 

Een zandkunstgras (rood) tennisbaan vereist onderhoud. Dit onderhoud kost circa 1,5 uur per baan per week. Het wekelijks onderhoud bestaat uit het vegen van de lijnen, het borstelen van het instrooizand om de baan egaal en los te houden en – eventueel – het aanvullen van zand. Daarnaast moeten de banen worden ontdaan van bladafval. Afhankelijk van het gebruik en onderhoud, is er kans dat de lijnen vervagen en hierdoor onduidelijker en minder goed zichtbaar worden.

 

“Daar valt iets tegen te doen”

 

foto2wb

 

De stabilisatiemat van de zandkunstgras (rood) tennisbanenvoorziet men tot op een paar millimeter boven de vezel van een laagje gravelkleurig zand. Om de speelveldbelijning toch goed zichtbaar te maken, is deze vezel juist iets langer dan de rode vezel. Dit kan echter leiden tot zichtbaarheidproblemen. Door gebruik geeft het gravelkleurige zand af. Ondanks zorgvuldige aandacht tijdens het onderhoud aan de banen kan de zichtbaarheid van de lijnen achteruitgaan. Cees van der Schilden eigenaar van tennisbaan-support VDS heeft een product ontwikkeld dat de lijnen weer de volle ‘witte’ kleur kan teruggeven.

“Ik heb verschillende stoffen geprobeerd. Het uiteindelijke product, waar ik zo’n vier maanden naar gezocht heb, heeft een milde samenstelling en ik heb het als naam VDS-Uniline gegeven. Dit product wordt exclusief voor mij geproduceerd en door Wittouck,kunstgras onderhoud support gebruikt, ik breng het dus niet in de handel.”

foto3wb

 

Testen

VDS-Uniline is in opdracht van een nederland erkend keuringsinstituut voor sportaccommodaties getest. Cees van der Schilden:

 

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kunstgrasvezel aangetast wordt door een product dat je aanbrengt. Dat kan de levensduur van de baan namelijk verkorten. Het product is dus op de vezels in klimaatkamers beproefd, in weer en wind dus, zoals dat heet. Het testresultaat was dat de vezelkwaliteit na aanbrengen van VDS-Uniline behouden bleef. Het product is goedgekeurd voor gebruik en wordt nu aanbevolen bij het reinigen van de lijnen. Bij juist gebruik is het dus absoluut veilig voor de kunstvezel van de lijnen en het speelveld.”

foto4wb

 

 

Wittouck, kunstgras onderhoud support gaat een stap verder

Wij kunnen het reinigen van de belijning ook aanbieden in combinatie met een behandeling tegen verstening achter de baseline.
Als u hiervoor kiest gaan wij eerst met onze rototine (de vlak ronddraaiende veertand frees) 1 meter voor tot 3 meter na de baseline de verstening uit de mat wegfrezen.
Hierdoor krijgt de mat zijn open structuur terug en worden alle fijnstof deeltjes uit het baseline gebied verwijderd.
Hierdoor word de waterdoorlatendheid die bij verstening verloren gaat ook weer terug verkregen.
Hierna voeren wij de belijningsreiniging uit.

 ga naar Witte belijning